Gnosjö Missionskyrka | Pastorn har ordet
19762
post-template-default,single,single-post,postid-19762,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,overlapping_content,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Pastorn har ordet

Med tanke på den första julsången

Först en grundläggande fråga: Varför sjunger vi över huvudtaget? Ett svar är att vi inte bara har ett språk, utan också sjunger för att vi är människor. Med eller utan sångröst. De flesta kulturer har en sångskatt och man har sina sångare. Ett annat svar är att vi sjunger för att vi älskar. Det förvånar oss inte att så ofta handlar sånger om kärlek. Eller avsaknaden av den. Den rör ofta starka känslor och ger uttryck för texter födda ur hjärtans djup. Sången kan fånga upp och ge uttryck för det som är svårt att förmedla på annat sätt. ”Trons väsen är en kärleksrelation och ’den som älskar sjunger’, säger Augustinus.” (Pilgrim, 2, 2001).

Men människorna är inte de enda som sjunger. Den första julkören bestod av änglar. Estraden var himlen utanför Betlehem. Åhörarna var några herdar som vaktade sina djur om natten, vars mörker tjänade som kontrast och bakgrund.

”Ära i höjden åt Gud

och på jorden fred

åt dem han har utvalt.”

Änglarna lever nära Gud och känner hans kärlek till människor. Nu var det dags för världen att få se Guds kärlek på ett nytt sätt. Det skulle bli fred, och den skulle börja med ro i hjärta och sinne. Den efterlängtade Fridsfursten Jesus föds som ett barn i en lånad foderkrubba. Alla inbjuds att bli en del av de utvalda, genom att ta emot honom som ett barn. De som följer honom kallar han små och Vägen är smal.

Under min tid i Pakistan som en av Alliansmissionens utsända mötte jag människor som aldrig sjungit en enda sång. Även om de flesta kulturer sjunger, så finns det undantag. Ett aktuellt sådant är talibanerna i Afghanistan som förbjuder sång och musik. Men när en person som aldrig sjungit blir ett Guds barn är det svårt att stoppa sången! Den är inte alltid vacker, men platsar i änglarnas kör, för Guds lov kan alla sjunga, och uppskattas av den himmelska världen.

Du kanske har din favorit bland julsångerna. Sjung och spela av hjärtans lust. Om tonerna inte alltid stämmer är det inte mycket att bry sig om. Välkommen att sjunga med oss i kyrkorna i advent och jul. Eller enbart lyssna. Gud ser till och hör tonen i hjärtat.

Trots all sången till Guds ära kan julen kan vara en jobbig helg, med oro eller anspänning. Gud är särskilt lyhörd till den tonen, han vill höra alla verserna, och så ser han på dig och säger: Jag älskar dig, för du är en människa, och jag gav Maria ett människobarn som längtar efter att få födas och bo också i ditt hjärta och ge dig en ny sång.

/ Bengt Svensson