Gnosjö Missionskyrka | Pastorn har ordet
19842
post-template-default,single,single-post,postid-19842,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,overlapping_content,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Pastorn har ordet

Glädje – ett inre sjungande
I september 2021 presenterade den amerikanska musik-tidningen Rolling Stones en uppdaterad lista över “The 500 Greatest Songs of All Time”. Den här gången hade man frågat 250 artister, kritiker och annat branschfolk som hade nästan 4000 låtar att rösta på. De tre högst placerade låtarna på listan blev:

 • Aretha Franklin: ”Respect”
 • Public Enemy: ”Fight the power”
 • Sam Cooke: ”A change is gonna come”.
  På 20:e plats kom den bästa svenska placeringen med Robyn och “Dancing on my own”.
  Hur hade din topp 3-lista sett ut? Min lista hade nog blivit:
 • Millencolin: ”E20 norr”
 • Tekla Knös: ”Hjältar faller hårt”
 • Vaakevandring: ”Fall Of Man”.
  Samtidigt tycker jag det är svårt att välja ut en sång som är bäst eller mest betydelsefull. En mängd sånger har betytt, och betyder mycket, i olika situationer, olika tider och olika sinnesstämningar. Musik framkallar minnen och den skapar känslor; melankoli, sorg och glädje. Inom psykiatrin används musikterapi exempelvis som en hjälp att uttrycka känslor och som ångestdämpning. ”Musikterapi gör att man känner sig mer värd, man blir synlig. Det är ett slags helande”¸ säger en musikterapeut. Musiken har en särskild kraft. Den är ofta en stor del vid fester och olika former av ceremonier. Den hjälper oss genom olika skeenden i livet och vi använder ofta musiken som hjälp för att framkalla känslor, såsom glädje.
  Jag har många sånger jag brukar lyssna till när jag vill känna glädje. Har du inte redan gjort en spotifylista eller ett blandband med låtar som gör dig glad, så gör det.
  Den kristna glädjen är, som du kommer läsa i detta nummer, inte i första hand en ytlig känsla. Den kristna glädjen är inte heller ett förnekande eller frånvaro av sorg, smärta och lidande. Den kristna glädjen utgår från att vi är skapade till Guds avbild, att vi tillhör en Gud som är världens ljus och som kom till oss för att vi inte längre ska behöva vandra och leva i mörker.
  Kanske kan den kristna glädjen beskrivas som ett inre sjungande. Oavsett vad vi går igenom eller hur vi känner så är det ett inre sjungande, som en eld som aldrig slocknar. I bibeln kan vi läsa om tillfällen när människor får en ny sång i sina hjärtan från Gud. Som i 1:a Sam. 2 när Hanna äntligen fick barnet hon så länge bett Gud om, eller i 2:a Sam. 22 när David är så tacksam för att Gud har räddat honom från hans fiender.
  Gud vill ge oss en ny sång som sjunger i vårt inre. En sång som utgår från Guds kärlek och som vittnar om hopp och liv och som ger oss en grundläggande glädje
  att stå på. En sång som inte tystnar
  oavsett vad vi får erfara.
  Gud, ställ våra fötter på klippan och gör våra steg fasta. Lägg en ny sång i vår mun! (Ps. 40).

  / Andreas Grumsén