Gnosjö Missionskyrka | Pastorn har ordet
20190
post-template-default,single,single-post,postid-20190,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,overlapping_content,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Pastorn har ordet

Påsken – högtiden som förändrar liv
Det finns många spännande livsöden i Nya Testamentet som är kopplade till påsken. I Lukasevangeliet berättas till exempel om Maria från Magdala, en kvinna som Jesus befriade från sju demoner som plågade henne. De onda makterna hade tagit kontroll över henne. Hon ägde inte själv sitt liv och hennes själ höll på att brytas ner av ondskans och förtvivlans mörker. När Maria mötte Jesus blev hennes liv förvandlat. Mörkret förvandlades till ljus.

När Maria står vid Jesu kors får hon än en gång uppleva hur mörkret bryter fram. “Vid sjätte timmen föll ett mörker över hela jorden och varade till nionde timmen”, berättas det.

Jesus angriper inte det mänskliga mörkret med en gudomlig invasion. I stället går han rakt in i det. Jesus kliver in i mörkret för att ta tillbaka och befria det och dem som är hans. En författare skriver: ”När mörkret lägrade sig över Jesus vände han sig mot det och gick in i det. Han gick in i alla övergivnas och hjälplösas hopplöshet. Han gick till det fängelse i vilket Marias själ hade hållits fången, sakta kvävts och tynats bort. Han kände den förlamande skräcken hos föräldrar bortom all tröst”.

Allt verkade tröstlöst, hopplöst – men Maria övergav inte Jesus. Hon följde honom till graven och återvände på söndagen för att svepa hans döda kropp. Och därför blev hon den första att få se att hon inte höll fast vid sin tro förgäves. Hon blev den förste som fick se Jesus uppstånden och höra honom säga hennes namn.

För en del människor sågs Jesu död som Guds stora nederlag. Kvar finns bara tomhet, rädsla och frågor. Samtidigt, ur ett annat perspektiv, är Jesu död trots allt en seger. Långfredagen är den dag då den gudomliga närvaron, med spår av törnekrona och spikar i händer och fötter, med sår i sidan och med blodig rygg, stiger in i döden och uppfyller den frånvaro där Gud inte har funnits förut. Död vänds till liv och mörker vänds till ljus. Så blir långfredagen en segerdag.

Så låt den korsfästes seger beröra vårt mörker, vår brustenhet, våra omständigheter där vi inte ser någon utväg. Låt Jesus få beröra dig med sitt liv och sitt ljus.

BÖN:

Herre, i ditt namn har vi hopp.
Hjälp dem som kämpar
Var nära den ensamma
Res de fallna upp
Var hos dom som är i nöd
Bota de sjuka
Led tillbaka de vilsekomna
Ge mat till de hungriga
Befria fångarna
Lyfta upp de svaga
Trösta de rädda

/ Bön av Clemens av Rom

/ Andreas Grumsén