Gnosjö Missionskyrka | Pastorn har ordet
20061
post-template-default,single,single-post,postid-20061,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,overlapping_content,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Pastorn har ordet

Vi svenskar borde veta innebörden av ett ljus i mörkret. Våra traditioner talar mycket om att sprida ljus under den mörka tiden på året. Lucia stiger in med ljus i håret och bjuder in glädje och gemenskap.
I Johannesevangeliets första kapitel läser vi:
I begynnelsen var Ordet, och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud. Han var i begynnelsen hos Gud. Allt blev till genom honom, och utan honom blev ingenting till av det som är till. I honom var liv, och livet var människornas ljus. Och ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det. Det sanna ljuset, som ger ljus åt alla människor, skulle nu komma in i världen. Han var i världen och världen hade blivit till genom honom, men världen kände honom inte. Han kom till det som var hans eget, och hans egna tog inte emot honom. Men åt alla som tog emot honom gav han rätten att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn.
Ibland undrar jag om vi har förstått att ljuset förändrar det vi ser. I mörkret är skuggorna stora och förvrängda, ansikten svåra att tyda. Med ljuset kommer en klarare syn och tidsepoken ”upplysningen” ger ju en fingervisning om att mörkret hade haft greppet. På många ställen i vår värld har mörker återtagit positioner men vi behöver påminnas om att det sanna Ljuset har kommit till oss och hans väg är frid och fred.
Vår värld behöver inte fler generaler och vapen utan mer kärlek till varandra. Det finns så många goda exempel som visar på detta och några av dem kommer du att möta i detta nummer av Utsikt. Ett exempel är Tjernobylbarnens oas som över 20 år haft kontakt med Ukraina genom att stötta barnen och ge framtidshopp när så mycket kretsat kring den förstörelse som skedde i och med kärnkraftsolyckan på 80-talet. De har kommit med ljus in i en mörk värld och genom deras kontakter har de också blivit ett viktigt ljus in i ett mörkt krig.
Ett annat exempel på hur ljuset sprider sig vidare är genom att lyssna till berättelsen från vår vänförsamling i Lettland. De får stöd av oss i Sverige och sprider vidare genom att möta och hjälpa flyktingar från Ukraina. Ljuset lyser i mörkret och mörkret har inte övervunnit det!!
Jag avslutar med en adventssång som i all sin enkelhet beskriver hur vi kan sprida ljus i mörker.

Vi tänder ett ljus i advent, det värmer den som frusen är.
Vi tänder ett ljus i advent, det sprider ljus i vårt mörker här.
Och alla som är rädda och fryser på vår jord, dom borde få sitta vid vårt bord när vi tänder ett ljus i advent.

Med önskan om en fridfull adventstid.

/ Gabriella Enblom