Gnosjö Missionskyrka | Mina tankar Linda Nilsson
18753
post-template-default,single,single-post,postid-18753,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,overlapping_content,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Mina tankar Linda Nilsson

En kristen miljömupps bekännelser hos familjerådgivaren.

Fakta kan vara jobbig. De fakta jag hör passar kanske inte in i mitt liv eller känns allmänt obekväma. Vissa sanningar gör bara ont och gör livet komplicerat. Man behöver liksom förhålla sig till det… ignorera och fortsätta som förut eller helt enkelt inse att detta kan få konsekvenser i mitt liv.
Fakta kan också vara lite svårtillgängligt. I allt informationsflöde med härlig underhållning, politisk debatt, matrecept, inredningstips, träningsupplägg, influencers nya moderiktiga färgval och lovsången på Spotify liksom glöms, göms eller skäms den bort.
Jordens medeltemperatur har på drygt hundra år ökat med en grad. Världens länder har gått samman och beslutat sig för att den inte får stiga med mer än två grader till, egentligen max 1,5 grader.
Japp! Så var det med det! Kavla upp ärmarna och sätta igång eller är det kört?

I Bibelns skapelseberättelse beskrivs det 1 Mosebok 1:28 (Bibel 2000) hur Gud talar och ger människorna han skapat en uppgift. ”Gud välsignade dem och sade till dem: Var fruktsamma och föröka er, uppfyll jorden och lägg den under er. Härska över havets fiskar och himmelens fåglar och över alla djur som myllrar på jorden”. Här uppstår ett problem (se de fetmarkerade orden/verben). I Folkbibeln är samma vers däremot översatt till ”[…] uppfyll jorden och lägg den under er. Råd över havets fiskar […]. Kontentan blir i alla fall att det på något sätt råder ett hierarkiskt förhållande mellan människan och djur och natur. Den kristna västvärldens industrialisering som sedan expanderade till hela jordklotet hade detta bibelord i rockfickan.

Nu undrar många med mig om man kan använda denna gudomliga hierarki som alibi? Ett alternativ kan vara att likna människors relation till skapelsen vid ett syskonförhållande. Vi har samma far, men vi människor är de äldre syskonen i skaran som fått ansvar över de yngre, det vill säga naturen och djuren. Utnyttjar och säljer man sin syster för att sedan låta henne torka ut? Exploaterar man sina småbröder och låter dem slava? Ska vi dela på jordens resurser och ansvaret för dem eller bara ta det ”gottaste? Ska vi låta övriga människor på andra sidan jorden stå för notan och skammen (läs översvämningar, torka och klimatflyktingskap) för att de inte klimatanpassar sig, sopsorterar eller kan leva på det som blev kvar efter oss i västvärlden? Hur fungerar en kärleksfull och sund familj?
Dags att beställa tid hos familjerådgivaren! Gå i terapi? Be om förlåtelse? Ta ansvar för sina relationer och handlingar? Dags att ta det kristna kärleksbudskapet på allvar? Det gör ont… förlåt för att jag är egoistisk och inte vill eller orkar se konsekvenserna…
I kärleken från Jesus finns nåd, hopp och handlingskraft! Det är inte ute med oss! Jesuslivet öppnar vårt hjärta så att vi ser vad som är viktigt och lär oss att uppskatta och respektera Guds skapelse. Han ger oss kärlek till djur, natur och medmänniskor. Han vill oss alla väl. Därför kan vi inte blunda för kalla fakta (tack Greta för ditt jobb!). Jorden mår inte bra. Som kristen får jag kraft, visdom och energi av den Helige Ande att sprida och leva detta hopp om att Gud har sagt att det inte är ute med oss. Vi ger inte upp! Vi är beredda att förändra vår livsstil i både det lilla och i det stora för att vi månar om och älskar Guds stora familj.
”Mina barn, låt oss inte älska med tomma ord utan med handling och sanning” (1 Joh 3:18).

/ Linda Nilsson