Gnosjö Missionskyrka | TEMA En jord att förvalta nr 2/2016
16033
post-template-default,single,single-post,postid-16033,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,overlapping_content,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

TEMA En jord att förvalta nr 2/2016

En jord att förvalta
Det ligger ibland nära till hands att bara slå dövörat till och blunda för rapporterna om vart vår jord är på väg. Vi orkar inte alltid ta in alla nyheter om lidande som når oss. Effekterna av klimatförändringarna blir allt större och mer påtagliga samtidigt som det görs alldeles för lite. Vi förstör vår vackra planet som Gud skapat. Samtidigt är du och jag satta att förvalta skapelsen till våra barn, barnbarn osv.
Forskare talar idag om ”ekologiska fotavtryck” som varje människa gör. Australien, Förenade Arab-emiraten, USA och Kanada är de fyra länder vars befolkning har en livsstil som påverkar vårt klimat mest negativt. På femte plats kommer vi i Sverige!
Vi bär ett stort ansvar i Sverige. Svenska Allians-missionen har tagit fram en miljöpolicy som man kan få via hemsidan. Häftet heter ”Våra avtryck” Man skriver: ”Vilket ansvar har vi för vår värld? Den kristna för-
samlingen har brottats med frågan i alla tider. Miljö- och rättvisefrågor är/borde vara en naturlig följd av ett kristet församlingsengagemang”.
Svenska klimatforskare på SMHI säger att, om vi ska lyckas rädda vår planet måste vi alla hjälpas åt och inte vänta:
– Förändring kommer med små förändringar. Alla måste delta och alla måste förstå att det inte bara är en liten del av världen som påverkas. Vi kan dra lärdom av länder som Butan eller andra U-länder. Det är länder som är koldioxid-negativa. Vi måste också röra oss mot den riktningen och att försöka bli koldioxid-negativa. Det räcker inte längre med att vara neutral. Vi måste ligga på minus i koldioxid. Minska bilar och allt som har med växthusgaser att göra såsom materialistiska saker och förpackningar.

På grund av torkan kämpar idag 31,6 miljoner männi-skor bara i Afrika med att överleva utan mat och vatten. I slutet av året räknar Röda korset med att 49 miljoner människor kommer drabbas.
Nästan 60 miljoner människor är på flykt undan krig, konflikter och förföljelse. Det är den högsta siffran någonsin och antalet ökar dramatiskt visar FN:s flyktingorgan, UNHCR:s rapport om flykting-situationen i världen Global Trends 2014 ”World at war”.
”Vi befinner oss i en tid när flyktingströmmarna och de hjälpinsatser som krävs saknar motstycke. Det är skrämmande att de som startar konflikter går fria, samtidigt som omvärlden verkar oförmögen att samarbeta för att stoppa krig och skapa fred”, säger António Guterres, FN:s flyktingkommissarie och UNHCR:s högsta chef. Vår utmaning är stor.

På Svenska Alliansmissionens hemsida kan du läsa mer om varför vi ska bry oss och vad  man kan göra.  Här finns också en stor länksamling till andra webbsidor med information och tips.
Ingen kan göra allt – men jag kan göra något!

Ekologiskt arbete för människor och djur

Vackra Österskog!  Vitsipporna bildar mattor i hagarna och byn har en hänförande milsvid utsikt inte bara över Store mosse utan långt på andra sidan. Här bor familjen Andreas och Cecilia Ideskog med sina två barn Lukas och Klara.  På Hildingsgården bedrivs ett ekologiskt och miljöcertifierat jordbruk. Utsikt fick ett samtal med makarna.

Andreas berättar att han vuxit upp på gården och att den funnits i släktens ägo i fyra generationer. Familjejordbruket drivs vid sidan av deras vanliga arbeten i industrin i Hillerstorp. Andreas blev tidigt intresserad av lantbruket, då han som 13-åring köpte sin första kvigkalv. Han har sedan dess haft en önskan att driva gården vidare. Cecilia är inte uppvuxen på landet men båda känner det helt rätt med den satsning de har gjort och investeringen i ett lösdriftsstall 2009.
Vad har ni för produktion?
– Vi säljer KRAV-märkt, ekologiskt och närproducerat nötkött, berättar Cecilia. Våra djur är viktiga för oss. De måste må bra för att det skall bli fint kött. Vi satsar på amkor och har för tillfället 35 djur av rasen Hereford i ladugården. Gårdens öppna areal består av betesmark och vall. På den mark som plöjs, sår vi havre och ärtor som skördas som ensilage. Eftersom vår gård inte är så stor, arrenderar vi även mark från andra markägare i närområdet.
Varför bedriver ni jordbruket ekologiskt?
– Gården KRAV-certifierades 2009. När vi tog över verksamheten 2012 kände vi att vi ville fortsätta med det mina föräldrar påbörjat, berättar Andreas. Ekologisk odling går hand i hand med naturen och vi vill bidra till att landskapet hålls öppet och levande. Djuren skall känna att de inte ingår i en ”industriproduktion” utan vi vill visa stor omsorg om dem. Eftersom vi är KRAV-godkända används inga kemiska bekämpningsmedel eller konstgödning. Istället tar vi tillvara på stallgödseln från djuren som sprids ut på åkrarna.
– Arbetet ger mig ny energi, säger Andreas, efter arbetsdagen på Hillerstorps Specialmaskiner. Att så här års få se de nyfödda kalvarna i ladugården ger glädje och en energikick.
Vad fodras för att gården skall miljöcertifieras?
– Det är en ganska omständlig process. Det är mycket regler att följa. Vi har certifikat för ekologisk & KRAV produktion. För att en vara ska få kallas ekologisk, måste den produceras enligt EU-regler. Produktionen måste också kontrolleras av en av myndigheterna godkänd kontrollorganisation. I Sverige är KRAV den ledande godkända kontrollorganisationen. Skulle jag behöva mer foder för vintern, kan jag inte köpa från vem som helst, säger Andreas. Jag måste köpa det från någon annan bonde som också har ett KRAV-godkänt och ekologiskt jordbruk. Det är inte bara växtodling och djurhållning som skall vara ekologisk. Djuren får inte slaktas på vilket slakteri som helst. Det måste ske på ett KRAV-certifierat ställe. Kunden skall veta att det inte funnits något avbrott i den ekologiska kedjan.

Vad driver er?
– För oss är det inte viktigast att gården är miljö- och kravcertifierad. Det mest angelägna är att allt är närproducerat och håller hög kvalité. Certifieringen är egentligen bara ett intyg på att vi uppfyller kraven. Konsumenter blir mer och mer medvetna om vikten av hög kvalité på maten och vill veta att djuren haft det bra. Vi tycker att svenskt och närproducerat kött håller en hög kvalité. Sverige borde bli mer självförsörjande vad gäller mat.
Cecilia: – Alla som äger en tomt/ett stycke mark äger en del av jordklotet. Antingen det bara är en liten villatomt eller ett större markområde är det en del av jorden vi är satta att sköta och ansvara för. Det är så vi ser på den här gården.

Också kundernas efterfrågan är en av våra drivkrafter. Allt fler frågar efter närproducerat kött. Idag vill man veta var korna betat och hur de har fötts upp. På vår hemsida hildingsgard.se presenterar vi oss men vi har inte behövt göra så mycket reklam. Kundkretsen växer ändå. Fint kött är den bästa reklamen. Nya kunder kommer hela tiden. Kunden Ulrika som kom under intervjuns lopp tillägger: jag värdesätter närproducerad och miljöcertifierad mat.
Intervju: Arne Henrysson

 

Vad kan en vanlig människa göra för att minska sitt koldioxidutsläpp?

 • Spara på elektricitet. Använd lågenergilampor. Sänk innetemperaturen. Med en grad lägre temperatur inomhus minskar du uppvärmningskostnaderna med ca 5%. Spara även på varmvattnet.
 • Välj att gå eller cykla i stället för att åka bil. Det är motion, sol och frisk luft – både för dina lungor och dessutom besparar du jordklotet en hel del utsläpp av växthusgaser. För samma miljöpåverkan som när du kör din 15 km kan du med tåg åka jorden runt.
 • Om du måste använda bil. Håll då hastighetsbegränsningarna! Lär dig köra bränslesnålt. Se till att ha rätt lufttryck i däcken på bilen.
 • Välj bort kebaben och prova falafel. Eller välj en vegetarisk burgare i stället för en baconburgare nästa gång du käkar. Till frukost väljer du med fördel ost på mackan i stället för skinka. Kött har en stor miljöpåverkan och vegetariskt är både nyttigt för dig och för vårt jordklot.
 • Om du vill äta kött någon gång. Välj då mat som är ekologisk, KRAV-märkt och närodlad.
 • Att resa är kul – men flygresor är en enorm miljöbov. Du kanske inte behöver resa så långt för att få sol och värme?
 • Handla mindre saker. Tråkigt men sant – vi konsumerar alldeles för mycket saker i dag. Kläder, skor och tekniska prylar. Kanske är det dags att se över garderoben och fundera på om det verkligen behövs mer innehåll?
 • Välj mat som inte är förpackad. Det här är ett enkelt sätt att bli mer miljövänlig. Plastförpackningar är både onödigt och kostar dyrt i miljöpengar. Paprikan måste ju inte ligga i en plastförpackning för att vara god.
 • Din TV och video drar ström i stand-by läge, stäng av dina apparater helt genom att dra ut kontakten eller stänga av direkt på TV:n istället för med fjärrkontrollen. En dator i stand by-läge genererar 62 kg koldioxid/år.
 • Se över hur du värmer ditt hus – välj ren el, eller varför inte installera solceller?
 • Drick kranvatten istället för att köpa vatten på flaska. Flaskvattnet transporteras långt, vilket ger en
 • onödig miljöpåverkan.
 • I Sverige slänger vi 100 kg mat per person och år. Det skapar lika mycket koldioxid som 700 000 bilar. Källsortera, kompostera och panta.

www.ekolifestyle.se